ΤΗΝΟΣ


Η Τήνος είναι το νησί με τη μεγαλύτερη θρησκευτική παράδοση (συνείδηση) σε όλες τις Κυκλάδες. Είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων μετά την Άνδρο και τη Νάξο. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου. Η έκταση του είναι 197 τ. χμ και έχει 9.701 μόνιμους κατοίκους. Διοικητικά αποτελείται από τον Δήμο της Τήνου ο οποίος περιλαμβάνει την Πόλη και τα παραδοσιακά χωριά Μουντάδος, Καρυά, Μπερδεμιάρος, Τριαντάρος, Δυό Χωριά, Αρνάδος, Μονή Κεχροβουνίου και τους παράλιους ανεπτυγμένους οικισμούς Σκυλαντάρο, Άγιο Σώστη, Άγιο Ιωάννη Πόρτο και Λυχναφτιά και το Δήμο Εξωμβούργου με έδρα τη Ξυνάρα ο οποίος περιλαμβάνει τους παραδοσιακούς οικισμούς Ξυνάρα, Λουτρά, Κρόκο, Σκλαβοχωριό, Αγάπη, Περάστρα, Κώμη, Κ. Κλείσμα, Καρκάδο, Αετοφωλιά, Καλλονή, Καρδιανή, Υστέρνια, Σμαρδάκιτο, Ταραμπάδο, Κάμπο, Χατζηράδο, Κτικάδο, Τριπόταμο, Σμπεράδο, Τζάδο, Κέχρο, Μέση, Στενή, Φαλατάδο, Καθλικάρο, Μυρσίνη και Ποταμιά. Επίσης, τους παράλιους οικισμούς Υστερνίων, Βαθύ, Καρδιανής ( Γιαννάκη), Αγίου Ρωμανού και Κολυμπήθρας. Στο νησί υπάρχει και η Κοινότητα Πανόρμου με έδρα τον Πύργο η οποία περιλαμβάνει τους παραδοσιακούς οικισμούς των Πλατειών, Βεναρδάδου, Πύργου, Μαρλά και Μαμάδου και τον παράλιο οικισμό του Πανόρμου.

Ο Τσικνιάς είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού και βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού με ύψος 726 μ. Η αρχιτεκτονική του νησιού είναι μοναδικής σημασίας. Οι περιστεριώνες που υπάρχουν και τα 1200 ξωκλήσια του νησιού χαρίζουν στους επισκέπτες μοναδικές εικόνες.

Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με την γεωργία, τη ναυτιλία, την αλιεία και τον τουρισμό. Η οικονομία στηρίζεται βασικά στον θρησκευτικό τουρισμό ο οποίος κατά τους θερινούς μήνες βρίσκεται σε άνθηση. Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά και με τη Ραφήνα.

 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΡΑΦΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝΟ

Υπάρχουν καθημερινές αναχωρήσεις από το λιμάνι της Ραφήνας για την Τήνο. Την γραμμή εξυπηρετούν οι εταιρείες BLUE STAR FERRIES, GOLDEN STAR FERRIES, HELLENIC SEWAYS, CYCLADES FAST FERRIES και SEA JETS, με συμβατικά πλοία και ταχύπλοα. Τα δρομολόγια είναι πρωινά, μεσημεριανά και απογευματινά αναλόγως την ημέρα της εβδομάδας.

Τιμοκατάλογος Εισητηρίων / ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝΟ
ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΠΟ 24,00 €
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ 55,00 €
ΦΟΡΤΗΓΑ ΜΕΧΡΙ 4,5 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ 79,50 €
ΑΜΕΑ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ, ΠΑΙΔΙΑ 5-10 ΕΤΩΝ, ΝΑΤ 50% ΕΚΠΤΩΣΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ 30% ΕΚΠΤΩΣΗ
GROUPS ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ

Ολες οι τιμες ισχυουν συμφωνα με την εμπορικη πολιτικη της εκαστοτε ναυτιλιακης εταιρειας και αλλαζουν κατα την κριση τους.