ΑΝΔΡΟΣ


Η Ανδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο σε έκταση μετά τη Νάξο. Διοικητικά, αποτελεί επαρχία με τρείς δήμους: της Ανδρου του Κορθίου και της Υδρούσας. Στην απογραφή του 1991 ο πληθυσμος του νησιού ήταν 8.781 κάτοικοι.

Η Ανδρος έχει έκταση 374 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σχήμα επίμηκες με διεύθυνση απο Β-ΒΔ προς Ν-ΝΑ. Ολο το νησί έχει ορεινή τοπογραφία με μια κεντρική οροσειρά που κορυφώνεται στο Πέταλο και την Κουβάρα (ψηλότερη κορυφή είναι ο Προφήτης Ηλίας στα 997 μ.).

Το κύριο λιμάνι του νησιού είναι το Γαύριο, με τακτική σύνδεση με τη Ραφήνα, ενώ τα λιμάνια στο Μπατσί, στη Χώρα και στο Κόρθι διαθέτουν υποδομή ιδιωτικών και αλιευτικών σκαφών.

Στη δυτική πλευρά της Ανδρου βρίσκονται οι μεγάλες υπήνεμες αμμώδεις παραλίες του νησιού, εύκολα προσπελάσιμες και αξιοποιημένες τουριστικά. Οσοι αναζητούν ησυχία και άγρια ομορφιά, θα τη βρούν στις παραλίες της βορειοανατολικής και νοτιοανατολικής πλευράς.

Το νησί έχει αρκετά ποτάμια, ρέματα, χειμάρρους και πολλές πηγές. Οι ρεματιές έχουν πλούσια βλάστηση με πλατάνια και καρυδιές και στις πλαγιές, ιδιαίτερα στα νότια, αφθονούν οι βελανιδιές. Μεγάλο μέρος των πλαγιών έχει διαμορφωθεί απο πολύ παλιά σε πεζούλες, με τη βοήθεια ξερολιθιών, που λέγονται "αιμασιές". Γύρω απο τους οικισμούς απλώνονται ελαιώνες, κτήματα με λεμονιές και περιβόλια. Στα νερά και στην πλούσια βλάστησή της οφείλει η Ανδρος και τις αρχαίες προσωνυμίες της, Υδρούσα, Λασία, Νωναγρία και Επαγρίς.

Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού η βλάστηση είναι θαμνώδης και μπορεί κανείς να δει πέρδικες, γεράκια ή και σπανιότερα είδη αρπακτικών πουλιών, όπως ο σπιζαετός, ενώ στις απόκρημνες ακτές του νησιού φωλιάζουν αγριοπερίστερα και πετροχελίδονα.

 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΡΑΦΗΝΑ ΓΙΑ ΑΝΔΡΟ

Υπάρχουν καθημερινές αναχωρήσεις από το λιμάνι της Ραφήνας για την Άνδρο. Την γραμμή εξυπηρετούν οι εταιρείες BLUE STAR FERRIES,  GOLDEN STAR FERRIES, HELLENIC SEWAYS, CYCLADES FAST FERRIES και SEA JETS, με συμβατικά πλοία και ταχύπλοα. Τα δρομολόγια είναι πρωινά, μεσημεριανά και απογευματινά αναλόγως την ημέρα της εβδομάδας.

Τιμοκατάλογος Εισητηρίων ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΑΝΔΡΟ
ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΠΟ 17,00 €
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ 42.00 €
ΦΟΡΤΗΓΑ ΜΕΧΡΙ 4,5 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ 55,00 €
ΑΜΕΑ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ, ΠΑΙΔΙΑ 5-10 ΕΤΩΝ, ΝΑΤ 50% ΕΚΠΤΩΣΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ 30% ΕΚΠΤΩΣΗ
GROUPS ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ

Ολες οι τιμες ισχυουν συμφωνα με την εμπορικη πολιτικη της εκαστοτε ναυτιλιακης εταιρειας και αλλαζουν κατα την κριση τους.